Veiligheidskleding

Veiligheidskleding van HAVEP

Bij HAVEP zijn we specialist in veiligheidskleding, ook wel persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) genoemd. Onze werkkleding en veiligheidskleding zijn ontworpen om de drager te beschermen tegen potentiële gevaren op de werkplek. Onze veiligheidskleding is inzetbaar in verschillende industrieën, waaronder de bouw, productie, petrochemie, metaalindustrie en installatietechniek. Ook hebben we veiligheidskleding RWS voor sectoren als infra en rail. We streven altijd naar de meest duurzame oplossing met maximale bescherming. 

  • Al meer dan 158 jaar een betrouwbare producent van kwalitatieve veiligheidskleding. 

  • Altijd op zoek naar de meest duurzame oplossing. 

  • Veel keuze uit vaste collecties met veiligheidskleding. 

Interesse in veiligheidskleding? Neem contact met ons op!

Contact >>

Waarom veiligheidskleding?

Je draagt veiligheidskleding om beschermd te zijn tegen de gevaren die kunnen voorkomen op de werkvloer. De Nederlandse wet- en regelgeving heeft hier strikte regels voor vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving en de juiste veiligheidskleding en PBM’s. Het is belangrijk dat de kleding de juiste normeringen heeft, die als EN-Normen zijn vastgelegd, en een CE-markering hebben. Dit laat zien dat de veiligheidskleding voldoet aan de EU-richtlijnen voor gezondheid, veiligheid en milieu. De Nederlandse overheid stelt aan veiligheidskleding voor RWS speciale eisen, zodat een medewerker goed beschermd en herkenbaar is. De herkenbare fluorescerende oranje kleur en extra reflectiestriping zijn tekenend voor veiligheidskleding van RWS. 

Wanneer is veiligheidskleding aan te raden?  

Het is aan te raden om veiligheidskleding te dragen wanneer dit wordt verplicht in de Arbowet. Zo ben je beschermd tegen de eventuele gevaren op de werkvloer, zoals antistatisch explosiegevaar, vloeibare chemicaliën, koele en/of koude omgevingen, regen, slecht weer, natte omstandigheden, lassen, slijpen, thermisch snijden, thermisch opspuiten, hitte, vlammen, vuur en elektrische vlamboog. Daarnaast biedt fluorescerende veiligheidskleding bescherming bij schemer, nacht of donkere plekken. En let op de norm EN 14404 wanneer er veel werkzaamheden op de knieën gedaan moeten worden. Deze norm laat zien dat de kleding kniezakken heeft waarin genormeerde kniezakken geplaatst moeten worden

 

 

Force overall

 

 

Soorten veiligheidskleding  

Doordat er zoveel verschillende gevaren voor kunnen komen op de werkvloer zijn er ook verschillende soorten werkkleding. Bij las- en slijpwerkzaamheden is het belangrijk dat het hele lichaam beschermd is, dat kan bijvoorbeeld makkelijk met een overall. Soms slijten boven- of onderstukken sneller of heb je niet altijd een jas aan, dan is een werkjas in combinatie met een werkbroek de beste keuze. Er is ook veiligheidskleding speciaal voor in de regen of natte omstandigheden. 

Veiligheidskleding - Overalls 

De overall is een basisonderdeel van onze collecties. HAVEP is o.a. bekend van de blauwe agrarische overall die eenvoudig over de kleding te dragen is. We hebben ook complexere overalls in onze collecties met verschillende normeringen. Zo is er voor iedere industrie een overall die de drager volledig bedekt en daardoor een optimale bescherming biedt.

Veiligheidskleding - Werkjassen  

Een fijne werkjas zorgt ervoor dat een klus net wat lekkerder te doen is. Bij HAVEP hebben we werkjassen voor verschillende omstandigheden. In Europa kennen we een wisselend klimaat, daarom hebben wij jassen voor koude, natte, donkere en warme omstandigheden.  

Veiligheidskleding - Werkbroeken  

Onder een werkjas wordt het aangeraden om een werkbroek te dragen. Zo ben je optimaal beschermd en een werkbroek is vaak voorzien van slimme zakken om handzaam gereedschap in op te bergen. Op donkere plekken waar je moet opvallen, zoals langs de weg in de nacht, ben je met een matchende werkbroek onder je hoge zichtbaarheidsjas nog zichtbaarder en haal je vaak een hogere zichtbaarheidsnormering. Een goede werkbroek mag tegenwoordig ook niet missen als onderdeel van veiligheidskleding in de bouw. 

Veiligheidskleding - Regenkleding 

In het wisselvallige klimaat waarin we leven is het fijn om een goede waterdichte werkjas te hebben. Bij HAVEP hebben we onze workwear lijnen Revolve en Attitude uitgebreid met een waterdichte GORE-TEX jas en een waterafstotende parka. De multinorm lijnen Multi Protector+ en High Visibility+ hebben beide een rainshell in het pakket. Zo ben je als drager goed beschermd volgens 7 normeringen, plus tegen natte en regenomstandigheden volgens norm: EN-343. 

 

Welke veiligheidskleding heb ik nodig? 

Het is sterk afhankelijk van de branche waarin je werkt welke veiligheidskleding nodig is. Het is aan te raden om eerst een risico-inventarisatie uit te laten voeren door een specialist om de vereiste normeringen te bepalen. Onze PBM-specialisten kunnen aan de hand van deze eisen en de wensen op basis van uitstraling en comfort de beste HAVEP-collectie kiezen.  

 

Veelgestelde vragen

Hoe kies ik de juiste veiligheidskleding?

Er zijn een aantal stappen die je kan volgen voor het kiezen van de juiste veiligheidskleding.  

Stap 1: Identificeer de gevaren 

Er zijn verschillende gevaren op de werkvloer waarvoor beschermende werkkleding wordt gemaakt. Door deze te identificeren zet je de eerste stap naar de juiste PBM’s. Voorbeelden van gevaren zijn: fysieke gevaren, chemische gevaren, biologische gevaren, thermische gevaren en elektrische gevaren. 

Stap 2: Voer een risicoanalyse uit 

Laat de werkplek door een specialist analyseren die een gedegen advies kan uitbrengen waarbij rekening wordt gehouden met de wet- en regelgeving.  

Stap 3: Neem contact met ons op! 

Wanneer de gevaren zijn geïnventariseerd en er duidelijk is aan welke normeringen de veiligheidskleding moet voldoen staan onze PBM-specialisten voor je klaar. Samen kijken we dan welke duurzame HAVEP-collectie het beste bij de werkzaamheden past.  

Stap 4: Zet samen met ons een draagtest uit 

Nadat er een compleet, beschermend, duurzaam en comfortabel pakket veiligheidskleding is gekozen is het belangrijk om deze op de werkvloer te testen. De dragers van de kleding zijn het allerbelangrijkst. Bij HAVEP hebben we ervaring met het uitzetten van draagtesten, daarom zorgen we ervoor dat dit proces zo goed mogelijk verloopt. 

 

Wat moet ik doen als mijn veiligheidskleding is beschadigd?

Wanneer veiligheidskleding is beschadigd moet er eerst gekeken worden of de kleding nog voldoende beschermt om de klus af te maken. Is dat niet het geval? Stop dan direct met de werkzaamheden.  

Laat veiligheidskleding altijd op een juiste manier repareren of vervang deze op tijd. Vragen de werkzaamheden veel van de kleding, zoals bijvoorbeeld bij laswerkzaamheden of wanneer er met chemicaliën wordt gewerkt, is het aan te raden om de kleding via een industriële wasserij in te kopen en te laten onderhouden. Zij dragen zorg voor reparaties, reiniging en het vervangen van de veiligheidskleding. 

Wanneer is het dragen van veiligheidskleding verplicht?

Het dragen van veiligheidskleding is verplicht wanneer de risicoanalyse en de geldende wet- en regelgeving aangeven dat er gevaren zijn die bescherming vereisen. In de Arbowet staat welke normeringen verplicht zijn voor verschillende beroepen. Zo zijn er sector- en bedrijfsspecifieke eisen opgenomen en eisen aan verschillende omstandigheden, zoals werken op hoogte of voor nood- en reddingsdiensten. Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om de juiste veiligheidskleding te verstrekken en ervoor te zorgen dat werknemers deze dragen en correct gebruiken. Werknemers moeten de veiligheidskleding dragen zoals voorgeschreven om hun eigen veiligheid en die van anderen te waarborgen.