Laskleding

Veilige laskleding van HAVEP

Wanneer je las- of slijpwerkzaamheden uitvoert, is een goede bescherming noodzakelijk. Bij deze werkzaamheden komen hete metaalspatten vrij die door kleding heen kunnen branden. Daarom is het van groot belang om de juiste materialen te kiezen om laskleding te ontwikkelen. Bij HAVEP hebben we verschillende collecties werkkleding voor lassers ontwikkeld die optimale bescherming bieden tegen de gevaren en risico’s van lassen en slijpen. 

  • Kleding ontwikkeld en getest conform EN 11611 

  • Assortiment laskleding die gecertificeerd is tot 50 wasbeurten 

  • Breed assortiment voor optimale bescherming 

  • Voorzien zijn van getapte naden of een liner conform EN-343 

Interesse in laskleding? Neem contact met ons op! 

Contact >>

Onze laskleding!

Force overalls
Force jassen
Force broeken
Force+ overalls
Force+ jassen
Force+ broeken

Kenmerken van laskleding

  • Vaak katoen/polyester brandvertragend gefinished. 

  • THPC Finishing, waarbij iedere doekbatch getest wordt op de brandvertragende eigenschappen in nieuwstaat maar ook na 50 industriele was- en droogpassages conform de ISO 15797. 

  • Keuze uit 2 bindingen, de 2-2 keperbinding, robuuste binding (slijtvaster) & de 4-1 satijnbinding soepele binding (comfortabeler). 

Veiligheidsnorm EN 11611 voor werkkleding lasser 

EN ISO 11611 is een belangrijke norm voor beschermende werkkleding voor lassers en verwante werkzaamheden. Deze norm, de opvolger van EN 470-1, specificeert de vereisten voor kleding die de hele dag gedragen kan worden en bescherming biedt tegen kleine spatten van gesmolten metaal, toevallig vlamcontact en UV-straling. 

De norm omvat verschillende testen, waaronder ISO 6942 voor warmtestraling, ISO 9150 voor spatten van gesmolten metaal, ISO 15025 voor beperkte vlamverspreiding en EN 1149-3 voor elektrische doorgang. Kleding die aan deze norm voldoet, moet tevens voldoen aan de algemene voorwaarden van ISO 13688 en specifieke eisen voor zakken, sluitingen en plooien. 

Belangrijke wijzigingen ten opzichte van EN 11611 zijn onder andere een nieuw pictogram, striktere eisen na meerdere wasbeurten en hogere eisen aan scheursterkte en modelvereisten. 

Meer weten over deze normering? 

Klik dan hier >>

Verschillende soorten laskleding

Er zijn verschillende soorten laskleding die de drager beschermen maar varieren in comfort. Het is belangrijk dat het lichaam volledig bedekt is bij het dragen van werkkleding voor lassers.

 

Lashandschoenen 

Ook de handen moeten goed beschermd zijn tijdens het lassen of slijpen. De winkels waar HAVEP-kleding te koop is bieden vaak een uitgebreid assortiment aan goed beschermende handschoenen aan. Let bij het kiezen van lashandschoenen dat deze zijn gemaakt van hittebestendige materialen, zoals leer of kevlar. 

 

Las broeken en beenkappen 

Bij HAVEP bieden wij zeer kwalitatieve werkbroeken, die in combinatie met beenkappen nog langer meegaan. De werkbroek voor lassen beschermd wanneer er metaalspatten op de klding komen, maar wanneer deze wordt gereinigd kan er schade ontstaan. Het metaaldeeltje dat op het doek zit kan in de was loskomen en een gaatje veroorzaken. Voor een duurzame levensduur kies je altijd voor een combinatie. 

 

Lasschoenen 

Ook de schoenen moeten voldoen aan een aantal eisen om de juiste bescherming te bieden. Zo heeft een lasschoen altijd een normering S3 of hoger. De schoen is dan voorzien van een veiligheidsneus en een antipenetratie middenzool.  

 

Lashelm of lasmasker 

Draag altijd een goede las-helm of masker om het gezicht te beschermen tegen hete metaalspatten, maar ook de ogen tegen het felle licht. Je wil het risico op lassersogen niet lopen.

Laskleding van Havep - veiligheid voorop!

Bij HAVEP staat veiligheid voorop en we begrijpen dat comfort hier een belangrijke rol bij speelt. Dit komt samen in onze Force en Force+ collecties die speciaal ontworpen zijn voor las- en slijpwerkzaamheden. Het is belangrijk en een must om volledig bedekt te zijn tijdens deze werkzaamheden en hiervoor hebben we verschillende opties, zoals een overall of een werkjas in combinatie met een werkbroek. Onze 5 Safety Image+ lijn is ideaal wanneer er gewerkt wordt op plekken waar het belangrijk is om enigszins op te vallen, zoals in fabriekshallen, opslagplaatsen en magazijnen of onderhoudslocaties voor machines en voertuigen. 

Laskleding aanschaffen? Neem contact met ons op!

Contact

Veelgestelde vragen

Waarom is laskleding nodig?

Laskleding is nodig omdat tijdens las- en slijpwerkzaamheden metaalspatjes vrijkomen die door de meeste materialen heen branden. Dit is gevaarlijk voor degene die de werkzaamgheden uitvoert, omdat zo brandwonden kunnen ontstaan. Laskleding moet daarom ook altijd gecombineerd worden met de juiste (hand)schoenen en lashelm. 

Van welk materiaal moet laskleding gemaakt zijn?

Laskleding moet gemaakt zijn van materialen die bescherming bieden tegen de specifieke gevaren van laswerkzaamheden. Er zijn verschillende opties afhankelijk van de aard en intensiteit van het werk: 

Katoen met speciale afwerking: Dit is de goedkoopste optie en biedt voldoende bescherming voor laswerkzaamheden. Katoen is ademend en comfortabel, vooral bij langdurig werk. 

Modacryl mix: Deze middenklasse optie biedt betere vlamvertragende eigenschappen en duurzaamheid dan katoen. Het is geschikt voor medium risk-laswerkzaamheden. 

Bij zware laswerkzaamheden is katoen vaak fijner omdat het beter ademend is. Synthetische vezels zoals modacryl kunnen de warmte dichter bij de huid weg houden, wat minder comfortabel is maar betere bescherming biedt. De keuze hangt af van een balans tussen kosten, comfort en benodigde bescherming. 

Kan ik gewone kleding dragen onder mijn laskleding?

Nee! Het dragen van synthetische kleding onder brandvertragende kleding wordt ten zeerste afgeraden. Deze kunnen smelten en hierbij in je huid branden.