Kleding recyclen
Het recyclen van kleding is één van de stappen naar een duurzamer proces en een minder negatieve impact van de mode-industrie op het milieu. Door het recyclen van kleding onstaat er minder textielafval, worden natuurlijke bronnen bespaard en de uitstoot van CO2 verminderd.
Wat is kleding recyclen?
Kleding recyclen is het volledige proces van het verzamelen, sorteren en verwerken van gebruikte kleding en textiel. Het doel hiervan is het geven van een tweede leven aan de kleding en dat kan op verschillende manieren. Begin met het jezelf stellen van de volgende vragen:
1. Kan de kleding nog gedragen worden? Zo ja, dan is het tegenwoordig heel makkelijk om de kleding door te geven. Verkoop het op platformen als Vinted of Marktplaats. Maak er iemand in je eigen omgeving blij mee. Of breng het naar de kringloop of textielbak.
2. Kan er nog iets anders gemaakt worden van de kleding? Er zijn tegenwoordig een tal organisaties die zich inzetten voor het upcyclen van kleding. Een voorbeeld hiervan is het Vanhulley atelier, waar vrouwen een werkleertraject volgen en oude kleding veranderd in nieuwe praktische items.
Zijn beide vragen te beantwoorden met nee, kies er dan voor om de kleding te recyclen. De kleding wordt dan teruggebracht naar vezels om opnieuw te gebruiken in doeken of producten. De kleding wordt dan machinaal versnipperd of op een chemische manier afgebroken tot het oorspronkelijke polymeer.
Het recyclen van kleding is één van de stappen die kleding duurzamer maken. Lees op deze pagina welke stappen er nog meer zijn.
Waarom kleding recyclen?
Met het recyclen van kleding geef je het kledingstuk een tweede leven én verminder je jouw impact op het milieu. Het is één van de stappen naar een duurzamere textielindustrie die we samen moeten zetten.
Het proces van kleding recyclen
Het recyclen van kleding begint met het inzamelen van gebruikte kleding, dit kan via inzamelpunten bij kledingwinkels, textielcontainers van de gemeente of via gespecialiseerde platformen. Vervolgens wordt de kleding gesorteerd op kwaliteit (kan de kleding nog een keer gedragen worden?), materiaalsoort (wol, polyester of katoen) en de kleur. De kleding wordt vervolgens mechanisch of chemisch verwerkt om van deze grondstoffen nieuwe producten te maken.
Samen zorgen we voor een groenere toekomst
De grondstoffen die gebruikt worden voor het maken van kleding zijn helaas niet oneindig verkrijgbaar. Olie raakt op, landbouwgrond raakt uitgeput en het klimaat veranderd waardoor de teelt vermoeilijkt wordt. Het recyclen van kleding is één van de stappen naar een duurzamere toekomst door de besparing op deze grondstoffen en het verminderen van de impact op het milieu.
Hoe bedrijven kledingrecycling kunnen stimuleren
Ook werkkleding kan gerecycled worden, en hiervoor zijn tegenwoordig meerdere initiatieven. Door samen te werken met een platform zoals bijvoorbeeld het Collect & recycle platform laat je als werkgever zien dat het recyclen van kleding belangrijk is. De organisatie achter het platform heeft ervaring met het implementeren van recycling bij bedrijven en denkt graag mee over een plan van aanpak.
COLLECT & RECYCLE
Een duurzame toekomst is alleen mogelijk als we samenwerken. Bij HAVEP werken we iedere dag hard aan een circulaire textielketen en dat doen we graag samen met jou. Daarom maken we het jou makkelijk om bedrijfskleding te recyclen via het Collect & recycle platform.
Al vanaf 25 kg kun je jouw oude bedrijfskleding recyclen via het Collect & recycle platform. Heb je meer werkkleding, schoenen en PBM’s liggen? Tot 200 kg halen we het op via het reguliere programma en anders denken we graag met je mee. Door het recyclen maken we een besparing op het milieu. Dit leidt tot een vermindering van CO2-uitstoot en waterverbruik doordat het product een tweede leven krijgt. De besparing op het milieu drukken we uit als MKI+ (Milieukosten Indicator). Na elke inlevering ontvang je een gedetailleerd rapport over jouw besparingen.
Kleding recyclen HAVEP
Door samen te werken met het Collect & recycle platform kunnen we naast het recyclen van oude bedrijfskleding ook onderzoek doen naar betere recyclemethodes. Ook bedrijfskleding recyclen? Neem contact met ons op!