banner-blog-havep-12-juni-internationale-dag-tegen-kinderarbeid

12 juni Internationale dag tegen kinderarbeid

12 juni is de internationale dag tegen kinderarbeid. Een belangrijke dag die de mensen wereldwijd ervan bewust maakt dat kinderarbeid nog steeds voorkomt. Dit is in de textielindustrie helaas niet anders. Zo geeft UNICEF op hun website aan dat er 250 miljoen kinderen wereldwijd beïnvloed worden in de kledingketen. Hoeveel kinderen hiervan daadwerkelijk kinderarbeid verrichten is moeilijk te bepalen, omdat dit vaak onder de radar gebeurt. Daarom analyseren we bij HAVEP onze productieketens om kinderarbeid tijdig te signaleren en te voorkomen. Ons doel is om samen met partners zichtbaarheid te creëren in de keten en we streven ernaar dat kinderarbeid niet meer voor hoeft te komen in de industrie. Onze duurzaamheid coördinator Ilse Pijnenburg vertelt later meer over hoe wij als HAVEP te werk gaan om kinderarbeid tegen te gaan. Voordat we daar dieper induiken is het belangrijk om in kaart te brengen hoe dit initiatief tot stand is gekomen.

Deze werelddag tegen kinderarbeid is ontstaan in 2002 op initiatief van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). De ILO lanceerde deze dag als onderdeel van hun inspanningen om kinderarbeid wereldwijd tegen te gaan. Door wereldwijd aandacht te vestigen op dit probleem, hoopt de ILO regeringen, werkgevers en werknemersorganisaties, maatschappelijke groeperingen en anderen op te roepen om gezamenlijk actie te ondernemen tegen kinderarbeid, zoals wij doen bij HAVEP.

Om kinderarbeid effectief aan te pakken, is sterke wetgeving van groot belang. Verschillende internationale verdragen en richtlijnen vormen de basis voor nationale wetgevingen. Landen die deze verdragen goedgekeurd hebben, zijn verplicht de wet- en regelgeving in te voeren en te handhaven die kinderarbeid verbieden en passende sancties opleggen aan overtreders.

Bij de instelling van deze dag zijn er ook doelen opgesteld. Een van de belangrijkste doelen is de uitroeiing van alle vormen van kinderarbeid tegen 2025, zoals vastgelegd in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties. Dit omvat de eliminatie van de ergste vormen van kinderarbeid, waaronder slavernij, gedwongen arbeid en mensenhandel, evenals kinderarbeid die schadelijk is voor de gezondheid, veiligheid of moraal van kinderen. Om deze doelen te bereiken, wordt er wereldwijd samengewerkt tussen overheden, internationale organisaties, bedrijven en maatschappelijke organisaties om beleidsmaatregelen te implementeren, programma's te ontwikkelen en bewustwordingscampagnes te voeren.

Op de vraag hoe zit dit dan precies bij HAVEP? Geeft onze duurzaamheid coördinator Ilse Pijnenburg antwoord:

Welke stappen neemt HAVEP om kinderarbeid in hun eigen ateliers tegen te gaan?

Ilse: “Onze HAVEP-kleding wordt gemaakt om de drager te beschermen, deze bescherming bieden wij zoveel mogelijk óók aan de betrokkenen in de keten tijdens hun werk. Niet alleen via veiligheid, maar ook door een toekomst met perspectief. Door eerlijke omstandigheden kunnen we vicieuze cirkels van uitdagingen in gemeenschappen doorbereken en hoeft hopelijk kinderarbeid voor minder mensen een optie te zijn. Het is ten slotte voor velen vaak een overlevingsstrategie. Hiervoor werken we met een duidelijk stappenplan en verschillende partners.

We zijn bijvoorbeeld sinds 2002 lid van de Fair Wear Foundation en sinds 2021 Fair Wear Leader. De FWF audit onze ateliers op 8 punten waarvan; “Geen kinderarbeid of uitbuiting” een belangrijke pijler is. De audits worden uitgevoerd door een lokaal onafhankelijk persoon die de cultuur en het land goed kent. Ze zien er streng op toe dat er geen kinderen werken in onze ateliers in Noord-Macedonië, Tunesië en India. Lees hier meer over de FWF.

Waar het risico vaak zit in de textielketen is bij subcontractors. Dit is wanneer een atelier een vraag van een klant niet aankan en een kleiner atelier inhuurt om dit op te vangen. Deze aanvragen worden door de ateliers zelf uitgezet en een klant heeft hier niet altijd zicht op of weet dit niet. Bij HAVEP zijn we ons hier zeer bewust van en daarom hebben we contracten met onze ateliers hierover. Naast dit contract zijn er een aantal concrete stappen die we maken:

  • We bespreken samen met onze ateliers of de gevraagde productie mogelijk is en welke tijdsplanning hier bij past. Zo hoeft subcontracting niet voor te komen.
  • Bij HAVEP zijn we altijd aan het innoveren en hierin nemen we ook onze ateliers mee, zodat we samen blijven groeien en ontwikkelen.
  • Is subcontracting toch nodig? Dan moeten ateliers altijd toestemming vragen wanneer ze iets uitbesteden en aan wie.
  • Wij geven pas toestemming als de subcontractor is geaudit én door ons bezocht is én er geconcludeerd kan worden dat er geen kinderarbeid plaatsvindt.

Vanaf dit moment is het voor HAVEP geen subcontractor meer, maar een directe partner die wij regelmatig bezoeken, soms ook onverwachts, zo hebben we het direct door wanneer de productie wordt uitbesteed. Zo houden we grip op waar onze kleding geproduceerd wordt.”

 

Jullie leggen dit vast in een contract en hebben een duidelijk stappenplan, maar wat gebeurt er als een atelier zich niet aan de afspraken kan houden?

Ilse: “Naast het contract over de productie tekenen wij met al onze directe leveranciers een Responsible Business Conduct Policy. Hierin staat o.a. dat we absoluut geen kinderarbeid wensen. Wanneer een bedrijf zich hier niet aanhoudt en we komen erachter dat er kinderarbeid is in het atelier starten we een grondig onderzoek. Als er grote problemen spelen gaan we altijd opzoek naar de achterliggende oorzaken. We bekijken waar het structureel misgaat in ons eigen proces en in de werkwijze van het atelier. Gelukkig heb ik dit op het gebied van kinderarbeid in onze ateliers nog niet hoeven meemaken.

We werken bij HAVEP met een laddersysteem waarin we iedere trede hebben gedefinieerd waarmee we ateliers stapje voor stapje ondersteunen om vooruitgang te boeken. Geen kinderarbeid is een eis voor de eerste trede, we vinden dat onze ateliers hier vandaag de dag aan moeten kunnen voldoen.”

 

Je hebt het over de ateliers, maar hoe zit het dan in de rest van de keten?

Ilse: “Het laddersysteem is niet alleen om een sociale positieve impact te maken bij onze ateliers, maar zetten we ook door de hele keten in. We vinden dat we verantwoordelijk zijn voor alle betrokkenen in het productieproces. Waar we vandaag de dag de eis in onze ateliers kunnen stellen dat kinderarbeid niet aan de orde mag zijn is er verderop in de keten nog meer werk aan de winkel. Waarbij het begint met zichtbaarheid en de werkelijke situatie achterhalen in plaats van heel hard te roepen dat kinderarbeid verboden is. We willen namelijk niet het negatieve effect creëren dat kinderarbeid onzichtbaar wordt. Dan ben je nog verder van huis.”

 

Hoe pak je het aan om de hele keten zichtbaar te maken en de werkelijke situatie in kaart te brengen?

Ilse: “We voeren risicoanalyses uit in de keten en richten ons op het identificeren zo waar kinderarbeid mogelijk voor kan komen. Ons vermogen om grip te krijgen op de hele keten reikt ver, mede doordat we onze eigen doeken inkopen. De grondstoffen en de verwerking daarvan voor deze doeken is soms nog een complex verhaal, maar onze doelstelling is om de gehele keten in kaart te brengen. Dit realiseren we door deel te nemen aan onderzoeken die zich richten op transparantie bij bijvoorbeeld katoenboeren. Daarnaast bouwen we een netwerk op in de regio waar we actief zijn, met lokale experts, die ons alles kunnen vertellen over de risico’s die kunnen voorkomen en de preventiemaatregelen die we daarvoor moeten nemen.

De risicoanalyse nemen we ook mee in de True Price berekening van onze producten. Landen met een groter risico wegen zwaarder op de prijs, dan minder risicovolle landen. In de analyse werken we zo veel mogelijk met primaire data van de bron. Helaas is dit nog niet altijd mogelijk en dan gebruiken we secundaire data, maar hanteren daarbij het worstcasescenario als uitgangspunt voor onze True Price berekening.” Lees hier meer over True Price.

 

Heb je tips waar inkopers op kunnen letten met betrekking tot kinderarbeid bij het inkopen van werkkleding?

Ilse: “Wanneer je werkkleding inkoopt voor jouw bedrijf zijn er twee punten waar je op kan letten, om een goed beeld te krijgen van de impact van de producent over de gehele keten:

 

  • Vraag naar de social compliance documenten van de producent. Bij HAVEP is dit bijvoorbeeld de Fair Wear rapportage voor naaiateliers.
  • Vraag naar de werkwijze van een producten hoe risico’s worden gecheckt en voorkomen in de keten. Dit leggen zij vast in bijvoorbeeld een impact jaarverslag of ESG-rapportage.
  • Let erop of een bedrijf zich echt focust op de complexe problemen die spelen in de textielindustrie of zich alleen maar richten op het “laaghangend fruit” om de rapportages te vullen.”

 

Even voorstellen: Ilse Pijnenburg - Duurzaamheid coördinator bij VP Textile

Ilse-pijnenburg-duurzaamheid-coordinator-vp-textile

Haar duurzaamheidsreis bij VP Textile is begonnen in december 2023 en sindsdien zet Ilse zich in om de textielketen over de hele linie duurzamer te maken. Dit heeft ze eerst jaren met passie gedaan bij Seepje, een zeepfabrikant die staat voor een schonere toekomst. Tijdens haar studie is Ilse afgereisd naar Uganda om de impact van kinderarbeid op de economie daar te onderzoeken. Dit onderwerp gaat haar aan het hart en dat is de reden waarom we samen in dit blog de impact van HAVEP hebben besproken.